KLİMANIZIN DIŞ ÜNİTESİNDE OLUŞAN ARIZANIN ÇÖZÜMÜ VE NEDENLERİ
Öncelikle çeşitli gözlemler yaparak arızanın nedeninin saptanması gerekir. Şöyle ki: Klimanızı gözlemleyerek ve bazı metotları deneyerek klimanızın dış ünitesinin neden devreye girmediğini saptamamız gerekir.
KLİMA SERVİSİ ÇAĞIRMADAN ÖNCE NELER YAPMAM GEREKİR?
- Klimanın elektrik akışının düzgün olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Klimanın kumandasının pili bitmiş olabilir, bunun kontrolü sağlanmalıdır.
- Klimanın yeterki kadar ıstmadığı veya soğutmadığı bir durum söz konusu ise öncelikle filtreler imkan dahilinde temizlenir.
- Klimanın ısıtmadığından şikayet ediliyor ise klimanın kış modunda olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Tüm bu hususları kontrol ve teyit ettikten sonra arızanın esas kaynaklı olabileceği durumları aşşağıda başlıklar halinde yazmış bulunmaktayız.
ARIZA: SİSTEMDE GAZ OLMADIĞI İÇİN ARIZAYA GEÇME İHTİMALİ YÜKSEK BULUNMAKTADIR.
Çoğu klima modeli klima gazı eksikliği nedeni ile devreye girmez. Klima gazının tamamlatılması ihtiyacını duyar. Bu husus klima dış ünitesinin devreye girmemesi nedenlerinden Adana Klima Servisi olarak en çok rastladığımız arızalardandır.
ARIZA: EKOVAT İÇİNDEKİ YAĞ EKSİLME YAPMIŞ OLABİLİR.
Bir diğer sık rastlanan neden ise ekovat içindeki yağın eksilmesidir. Bu arızanın giderimi için deneyimli bir usta gerekmektedir.Önemli olan basma hattındaki gaz ile sisteme giden yağın geri dönmesi için uygun koşulların (Montaj aşamasında) oluşturulması gerekir. Yağ eksikliği durumunda kullanılacak gaz klima modeline ve tipine göre değişmektedir. (Freon22 R22 ise yağ mineraltip viskosite 45 tir genellikle)
ARIZA: KOMPRESÖRÜNÜZÜN UZUN ZAMAN EKSİK GAZ İLE ÇALIŞMASI DOLAYISI İLE KOMPRESÖRDE MEYDANA GELEN YIPRANMA VE TAHRİP SÖZ KONUSU OLABİLİR.
Bu durumda ise tek çözüm kompresörün değiştirilmesi veya aşınma minimum miktarda ise tamiridir.
ARIZA: İÇ ÜNİTE ÇALIŞMASINA RAĞMEN DIŞ ÜNİTE DEVREYE GİRMİYOR
İç ünitenin çalışmasına rağmen dış ünitenin devreye girmemesi gibi arızalar genellikle sinyal alıcıları ve klimanın sinyal sisteminde meydana gelen arızalar nedeniyle gerçekleşir. Tecrübelerimiz dahilinde Adana Klima Servisi olarak karşılaştığımız en sık sorunlardan birisi de budur. Klima iç ünitesi kendisine gelen çalıştırma sinyalini algılarken, iç ünite alıcılarından dış üniteye çalışması için sinyal gönderilmemesi durumudur. Arızanın çözümü için klima kumandası veyahut klima ana kartında herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol edilir. Genellikle hasar kumanda veya klimanın ana kartında bulunmaktadır. 1 iş günü içinde tamiri gerçekleştirilir.
Müşteri Tarafından Uygulanabilecek Çözümler: Bazı durumlarda arıza basit bir kumanda ayarından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda herhangi bir servis çağırarak külfet altına girmemeniz gerekir. Biz Adana İncekaş Klima Servisi olarak her zaman müşteri kazanma odaklı olduk ve tecrübelerimizi her alanda paylaşmak için bu yazıyı kaleme almaktayız. Müşteri klima cihazını öncelikle soğuk mod ayarında çalıştırmalı ve 5 dakika boyunca dış ünitenin yanıt vermesini beklemelidir. Soğuk mod ayarında çalıştırılan klima dış ünitesi açılarak sinyal fişine bakılmalı, sinyal fişi kahverengi ve yeşil kabloların bağlanmış bulunduğu noktada yer almaktadır.
ARIZA: KLİMA BAĞDAŞTIRICI KABLOLARI ARASINDA VOLTAJ DÜŞÜKLÜĞÜ SÖZ KONUSU OLABİLİR.
Dış ünitenin kasası açıldıktan sonra 2 çeşit VDC kablosu bulunur. Kablolar kırmızı ve kahverengi renktedirler. Kolayca ayırt edilebilir haldedirler. Kırmızı ve Kahverengi kablolar arasındaki voltajın ölçülmesi gerekir. Bu VDC voltaj değeri 230 /VAC civarında olmalıdır. Eğer söz konusu 2 kablo arasında herhangi bir voltaj akımı yok ise bu ana kartta sorun olduğu anlamına gelir.
Ana kart değiştirilmeden önce topraklama yapılmasında yarar vardır. Transformatörün elektrik dağıtımında herhangi bir sıkıntı olup olmadığını da bu şekilde kesinleştirmiş olursunuz.
ÖZETLE
Klima dış ünitesinin devreye girmemesi ve durma sorunları yukarıda değindiğimiz 5 başlıca nedenden oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda çoğunlukla bir klima teknik servisinin yardımını almanız önerilir. Bu işlemler için uygun fiyat ve 15 yıllık iş tecrübesiyle Adana Klima Servisi Ekibimiz ile olarak Adana halkının, sizlerin hizmetindeyiz.
İçerik Özeti
- 1 KLİMANIZIN DIŞ ÜNİTESİNDE OLUŞAN ARIZANIN ÇÖZÜMÜ VE NEDENLERİ
- 2 KLİMA SERVİSİ ÇAĞIRMADAN ÖNCE NELER YAPMAM GEREKİR?
- 2.1 ARIZA: SİSTEMDE GAZ OLMADIĞI İÇİN ARIZAYA GEÇME İHTİMALİ YÜKSEK BULUNMAKTADIR.
- 2.2 ARIZA: EKOVAT İÇİNDEKİ YAĞ EKSİLME YAPMIŞ OLABİLİR.
- 2.3 ARIZA: KOMPRESÖRÜNÜZÜN UZUN ZAMAN EKSİK GAZ İLE ÇALIŞMASI DOLAYISI İLE KOMPRESÖRDE MEYDANA GELEN YIPRANMA VE TAHRİP SÖZ KONUSU OLABİLİR.
- 2.4 ARIZA: İÇ ÜNİTE ÇALIŞMASINA RAĞMEN DIŞ ÜNİTE DEVREYE GİRMİYOR
- 2.5 ARIZA: KLİMA BAĞDAŞTIRICI KABLOLARI ARASINDA VOLTAJ DÜŞÜKLÜĞÜ SÖZ KONUSU OLABİLİR.
- 3 ÖZETLE